Kétszínű túrós muffin
Hozzávalók:
10 dkg fehér liszt (344 kcal / 70,4 g CH)
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (350 kcal / 70 g CH)
10 dkg zabpehely (375 kcal / 65 g CH)
1 cs sütőpor
3 dkg kakaópor (108 kcal)
4 tojás (272 kcal / 1,2 g CH)
10 dkg olvasztott margarin (781 kcal)
500 g zsírszegény túró 355 kcal / 19 g CH)
2 dl 1,5 %-os tej (94 kcal / 9,8 g CH)
vanília aroma
1 citrom reszelt héja
Előkészítés:
Szükségünk van egy műanyag spatulára, amivel elfelezhetjük a muffinunkat. Én laminált papírból vágtam ki, de használhatod túró vagy tejfölöspohár dobozát is. Először lemértem a muffinformám átmérőit, majd a magasságát (kicsit magasabbra készítettem, hogy könnyen meg lehessen fogni). Az így kapott trapéznak lekerekítettem a széleit. (Az igazi konyhaőrültek kettőt merőlegesen egybetehetnek, és akkor máris négyszínű muffint készíthetnek...)
Elkészítés:
Egy tálban robotgéppel összekeverjük a tojást, margarint, túrót, vanília romát, majd óvatosan belekeverjük a tejet is. Egy másik tálban összekeverjük a liszteket és a sütőport, végül a két tál tartalmát is összekeverjük.
A kész masszát kétfelé osztjuk. Az egyikbe tesszük a reszelt citromhéjat, a másikba pedig a kakaóport (érdemes előtte néhány evőkanál vízzel csomómentesre keverni).
A muffinsütőbe kapszlikat teszünk. Elővesszük a spatulát, és beleállítjuk a kapszliba (a recés papír is segít egyenesen tartani). Egyik oldalra a világos, másik oldalra a sötét masszát tesszük. (Ha mindig ugyanarra az oldalra tesszük a masszánkat, akkor a teli kapszliból kihúzva nem kell letörölgetnünk a spatulát, hanem máris rakhatjuk a következő kapszliba.)
Ha tele a tepsi, akkor előmelegített sütőben közepes, majd kis lángon, összesen fél órát sütjük (a túrónak kell idő, amíg átsül belül!) Tűpróbával mehetünk biztosra.
Ha úgy gondoljuk, hogy túl ropogós a teteje, akkor még forrón kenőtollal gyorsan átkenhetjük tiszta vízzel (ahogy a kenyereket szokás).
Összesen: 2679 kcal / 235,4 g CH (25 db)
1 db: 107 kcal / 9,4 g CH
|