Hagymás-cukkinis spagetti
Hozzávalók:
80 dkg felkockázott cukkini (240 kcal / 42,2 g CH)
2 cs (15 dkg) újhagyma (48 kcal / 10,5 g CH)
150 g 10%-os tejföl (174 kcal / 5 g CH)
2 dl főzőtejszín (410 kcal / 8 g CH)
2 tk (20 g) teljes kiőrlésű liszt (70 kcal / 14 g CH)
20 ml olaj (164 kcal)
só, bors, szerecsendió, fokhagyma
Jó hagymás finomság! Aki kevésbé rajong a hagymáért, annak 10 dkg is elég bele.
Elkészítés:
Megmosom a hagymát (én most gigantikus méretűt kaptam a piacon, több mint 1 méteres szárral ). Felkarikázom, de a fehér részt közben külön teszem a szárától. A cukkinit hosszában kétszer félbevágom, majd felszeletelem.
Kevés olajat öntök egy lábos aljára, és a fehér hagymakarikákat 1 perc alatt megpárolom. Rádobom az apróra vágott fokhagymát, és rögtön ráöntöm a cukkinit is, megszórom sóval, majd kavargatni kezdem. A cukkini hamar levet ereszt a sótól, így nem ég meg a fokhagyma. 5 percig párolom.
Egy bögrében összekeverem a lisztet, tejfölt, tejszínt, fűszereket, és ráöntöm a cukkinire. Felforralom, 5 percig főzöm, és ha még kell, tovább ízesítem (a szerecsendióval általában nagyon óvatosan kell bánni, de ez az étel kimondottan szereti). Ha kész, elzárom a gázt, és csak ekkor keverem bele a zöld hagymaszárakat, hogy roppanós maradjon (esetleg keveset félretehetünk belőle a díszítéshez).
Teljes kiőrlésű főtt spagettivel tálalom.
Tészta nélkül:
Összesen: 1106 kcal / 79,7 g CH (1400 g szósz lesz belőle)
100 g-ban: 79 kcal / 5,7 g CH
|