Ribizlis fagyi muffin
Hozzávalók:
Tésztához:
1 pohár natúr joghurt (91,5 kcal / 7,5 g CH)
50 ml olaj (410 kcal)
3 tojás (204 kcal / 0,9 g CH)
50 g teljes kiőrlésű liszt (175 kcal / 35 g CH)
50 g fehér liszt (172 kcal / 35,2 g CH)
50 g őrölt zabpehely (187,5 kcal / 32,5 g CH)
5 dkg ribizli (16,5 kcal / 3,5 g CH)
fél cs sütőpor
fél citrom reszelt héja
édesítőszer, csipet só
Krémhez:
350 g zsírszegény túró (273 kcal / 13,3 g CH)
1,5 dl habtejszín (438 kcal / 4,95 g CH)
pár csepp vanília aroma
15 dkg friss ribizli (49,5 kcal / 10,5 g CH)
fél citrom reszelt héja
1 tk zselatinpor
édesítőszer
Elkészítés:
Tészta:
Egy nagy tálba beletesszük a folyékony hozzávalókat, és robotgéppel összekeverjük. Egy másik tálba a szárazakat keverjük össze, és beleöntjük azt is a tojásos krémbe. Az egészet robotgéppel összekeverjük, a ribizlit fakanállal beleforgatjuk.
Végül a tésztát 16 db normál muffinformába adagoljuk (ne tegyünk bele papírt, inkább kenőtollal vékonyan olajozzuk ki), és előmelegített sütőben 15-20 percig (tűpróbáig) sütjük. A kapszlikat csak félig töltsük!
Krém:
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A túrót alaposan összetörjük fél dl tejszínnel, belekeverjük az aromát, édesítőszert, citromhéjat, ribizlit. Az 1 dl habtejszínt habbá verjük. A zselatint 2 ek vízzel felmelegítjük (épphogy elolvadjon). A hőkiegyenlítés miatt először keverjünk bele 2 ek túrós krémet, majd a zselatinos-túrós krémet keverjük össze a többi túróval. Mielőtt megkötne, lazán forgassuk bele a tejszínhabot és tegyük fél órára a hűtőbe.
Összeállítás:
Amikor a muffinok már teljesen kihűltek, tálcára tesszük őket. Ha valamelyik túl csúcsosra sikerült, annak vágjuk le a kalapját. Kivesszük a megdermedt krémet a hűtőből, és bevizezett fagylaltos kanállal minden muffinra teszünk egy gombóc túrókrémet. Kész is a fagyi! :-)
Mázli, ha van valakinek keskeny, de magas muffinformája, mert akkor a tészta jobban hasonlítana a tölcsérre. Nekem csak normál muffin formám van, így kicsit laposak, de szerintem így is jól néznek ki.
Összesen: 2017 kcal / 143,35 g CH (16 db)
1 db: 126 kcal / 8,95 g CH
|