Cukkinis-mákos muffin
Hozzávalók:
3 tojás (204 kcal / 0,9 g CH)
édesítőszer (20 dkg cukor helyett)
50 ml olívaolaj (410 kcal)
50 ml főzőtejszín (102 kcal / 2 g CH)
30 dkg reszelt cukkini (90 kcal / 15,9 g CH)
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (346 kcal / 77,8 g CH)
10 dkg darált mák (537 kcal / 23,9 g CH)
10 dkg zabpehely (386 kcal / 64 g CH)
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Nagylyukú reszelőn lereszelünk 3 kis zsenge cukkinit (ebből kb. 30 dkg lesz). Egy tálban felverjük a tojást, majd belekeverjük a tejszínt, az olajat, az édesítőszert, a citromhéjat. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, mákot, zabpelyhet, sütőport.
Ezután beleöntjük a cukkinit a tojásos masszába, végül beleforgatjuk a lisztes keveréket. Először Sűrűnek tűnik, de a cukkini már néhány perc után kezd levet ereszteni, szóval ne aggódj. :-)
Muffinsütőbe kanalazod (én ajándékba is vittem, szóval használtam papírkapszlikat is).
Az egyik képen jól látszik, hogy én mini-muffinsütőt használtam, ez kb. feleakkora, mint a normál 12 db-os. (Ez azért jó, mert a kisebb darabokat könnyebb beleilleszteni egy étkezés szénhidráttartalmába.)
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton 15 percig sütöttem.
Szeretem, mert nem tömény, hanem szaftos. És tuti nem horpad be a teteje, hanem "igazi" muffin formája lesz. :o)
Összesen: 2075 kcal / 185 g CH (36 db mini-muffin, vagy 16 db normál muffin)
1 db mini-muffin: 57,6 kcal / 5,1 g CH
Mivel gyakorlatilag csak lassú szénhidrát van benne, így akár vacsora helyett is ehető, ha valakinek éppen falási rohama van :o) :o) :o) :o)
U.i.: mint a többi muffinnál, itt is időnként előfordul, hogy frissen nehezen fordul ki a papírjából, de másnapra már könnyen kijön (persze, ha marad belőle) ;-)
|