Csokis-tejszínes epertorta
Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás (480 kcal / 1,8 g CH)
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt (346 kcal / 67,8 g CH)
2,5 dkg holland kakaópor (96 kcal / 8 g CH)
édesítőszer
Csokikrém:
50 + 50 ml főzőtejszín (205 kcal / 4 g CH)
80 g jó minőségű étcsokoládé (446 kcal / 30 g CH)
40 g margarin (292 kcal)
Hab:
350 ml habtejszín (1022 kcal / 12 g CH) + édesítőszer
150 ml Habmester/Hullala (414 kcal / 18 g CH)
500 g eper (175 kcal /36 g CH)
Tetejére:
50 g étcsokoládé (279 kcal / 19 g CH)
10 ml étolaj (82 kcal)
1. lépés: elkészítjük a piskótát
Előmelegítjük a sütőt. Közben kibélelünk sütőpapírral egy 22 cm-es tortaformát. Ezután egy nagy tálba beletesszük a fehérjéket ízlés szerint édesítővel, majd egy kivizezett csészébe a sárgájákat (így nem ragad bele). Habverővel kemény habot verünk, majd ebbe robotgéppel egyenként belekeverjük a sárgáját is (én minden piskótát így készítek, mert akkor nem kell aggódni, hogy összetörik a hab). Végül a tojásos habba óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral elkevert lisztet. A masszát a formába simítjuk, és 10 percig közepes, majd kb. 10-15 percig kis lángon sütjük. Ha kész, én hagyni szoktam a sütőben még 5 percet úgy, hogy fakanállal kitámasztom a sütőajtót. (Így a lassan hűlő sütőben lassan hűl a piskóta is, és nem kell félni, hogy a hideg levegőtől összeesik). Végül kiborítjuk a sütőrácsra, és a papírt leszedve hűlni hagyjuk.
2. lépés: a piskóta felvágása
Ha kihűlt a piskótánk, három részre vágjuk. Nekem sosem sikerül késsel egyenesen vágni, így az alábbi trükkel oldom meg. A torta szélén fél cm mélyen bevágom késsel a piskóta szélét, így pontosan látom, hogy hol szeretném elvágni. Végül levágok egy darab (kb. 1 m) cérnát, és a túloldalon a mélyedésbe illesztem. A két végét húzogatni kezdem magam felé (mintha fűrészelnék). A cérna tökéletesen el fogja vágni a piskótát. :o) Aztán a következő lapnál is bevágom körbe a piskótát, majd "elvágom" a cérnával.
A legfelső tortalapot megkenem olvasztott csokival (50 g csoki, 10 ml étolaj), és mielőtt megdermedne, felvágom annyi részre, ahány tortaszeletet szeretnék. (Érdemes kicsit távolabb húzogatni őket egymástól, különben összeragadnak). Ezt beteszem a hűtőbe.
3. lépés: a fenséges csokikrém
Ezt már a piskótasütés alatt el szoktam készíteni. Beleteszem egy kis lábosba a 4 dkg margarint, 50 ml tejszínt, 80 g étcsokit, és pár perc alatt felmelegítem, épp csak addig, amíg elolvad a csoki, 2 perc az egész. (Nem kell megijedni, ha soknak tűnik a margarin, mert nem sok, később össze fog állni) Ezt nem kell a hűtőbe tenni, mert kőkemény lesz, inkább csak hagyni kell kihűlni. Ha kész, belekeverünk habverővel 50 ml tejszínt, és így fincsi, nagyon lágy csokikrémet kapunk. Ezt máris rákenjük a legalsó tortalapra, rátesszük a középső lapot, és betesszük a hűtőbe (ahogy megdermed a krémben a csoki, úgy összeragasztja a lapokat). Én már ekkor tortatálra szoktam tenni.
4. lépés: tejszínes-epres réteg
Megtisztítunk 500 g epret. Egy részét félretesszük a díszítéshez (én általában pontosan kiszámolom, hány szem kell. Itt 16 szeletes a torta, amihez kell 16 vékony eperszelet + 8 epercsúcs a lábhoz + 8 epernegyed minden második lábhoz, és 4 epernegyed középre). A többi epret apró kockákra vágjuk.
Felverjük a tejszínhabot az édesítőszerrel (aki nem bízik magában, tehet bele habfixálót). Ekkor elővesszük a hűtőből a félig kész tortát, és rétegezni kezdünk: hab + eper + hab + eper + hab. Ha kész, a Habmestert is felverjük, és a nagyobbik részével bevonjuk a tortát. (Erre azért van szükség, mert ebből sokkal keményebb habot lehet verni, és ezzel tényleg tortaformát lehet adni a sok habos epernek. Jó tudni, hogy a tejszín és a Habmester kívül nehezen dolgozható össze, így aki szereti, használhatja csak az utóbbit. Én a tejszín ízét belül jobban szeretem.) Végül a maradék Habmesterből nyomjunk kis habrózsákat a tortaszeletek kijelölésére.
5. lépés: csokis legyező :-)
Kivesszük a hűtőből a torta tetejét. mindegyikre nyomunk habrózsát, és kissé ferdén belenyomjuk a 16 eperszeletet. Ezeket aztán féloldalasan ráültetjük a torta tetején levő rózsákra (vagyis a rózsák közé). Így lesz legyező formájú a teteje.
6. lépés díszítés habbal
Oldalról a legyezők széle és a torta találkozásához kis rózsákat nyomunk. Majd a tortatál és a torta találkozásához is.
7. lépés: díszítés eperrel
A torta lábához, minden második szelethez nyomunk egy epercsúcsot, és minden másodikhoz egy negyed epret. Végül a maradék habot a torta közepére nyomjuk, és a maradék négy epernegyedet is rátesszük.
És íme, elkészült a nagy mű! :o) Persze érdemes 3-4 órára a hűtőbe tenni, hogy jól áthűljön az egész.
Összesen: 3765 kcal / 196,6 g CH
1 szelet: 235 kcal / 12,3 g CH
Ez a süti nemcsak szép, de nagyon finom is, és a sok tejszín miatt kevés benne a CH. És jól lehet vele lakni, mert én uzsonnára másfél szeletet is megehettem (az 20 g CH). Csináltam már úgy is, hogy több csokikrémmel és kevesebb tejszínhabbal, úgy is nagyon finom, csak akkor több benne a szénhidrát.
|