Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Levesek
 
Húsos ételek
 
Vega ételek
 
Köretek
 
Főzelékek
 
Saláták
 
Csokis-tejszínes epertorta

Csokis-tejszínes epertorta

 

Hozzávalók:

Piskóta:

6 tojás (480 kcal / 1,8 g CH)

10 dkg fehér tönkölybúzaliszt (346 kcal / 67,8 g CH)

2,5 dkg holland kakaópor (96 kcal / 8 g CH)

édesítőszer

Csokikrém:

50 + 50 ml főzőtejszín (205 kcal / 4 g CH)

80 g jó minőségű étcsokoládé (446 kcal / 30 g CH)

40 g margarin (292 kcal)

Hab:

350 ml habtejszín (1022 kcal / 12 g CH) + édesítőszer

150 ml Habmester/Hullala (414 kcal / 18 g CH)

500 g eper (175 kcal /36 g CH)

Tetejére:

50 g étcsokoládé (279 kcal / 19 g CH)

10 ml étolaj (82 kcal)

 

1. lépés: elkészítjük a piskótát

Előmelegítjük a sütőt. Közben kibélelünk sütőpapírral egy 22 cm-es tortaformát. Ezután egy nagy tálba beletesszük a fehérjéket ízlés szerint édesítővel, majd egy kivizezett csészébe a sárgájákat (így nem ragad bele). Habverővel kemény habot verünk, majd ebbe robotgéppel egyenként belekeverjük a sárgáját is (én minden piskótát így készítek, mert akkor nem kell aggódni, hogy összetörik a hab). Végül a tojásos habba óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral elkevert lisztet. A masszát a formába simítjuk, és 10 percig közepes, majd kb. 10-15 percig kis lángon sütjük. Ha kész, én hagyni szoktam a sütőben még 5 percet úgy, hogy fakanállal kitámasztom a sütőajtót. (Így a lassan hűlő sütőben lassan hűl a piskóta is, és nem kell félni, hogy a hideg levegőtől összeesik). Végül kiborítjuk a sütőrácsra, és a papírt leszedve hűlni hagyjuk.

2. lépés: a piskóta felvágása

Ha kihűlt a piskótánk, három részre vágjuk. Nekem sosem sikerül késsel egyenesen vágni, így az alábbi trükkel oldom meg. A torta szélén fél cm mélyen bevágom késsel a piskóta szélét, így pontosan látom, hogy hol szeretném elvágni. Végül levágok egy darab (kb. 1 m) cérnát, és a túloldalon a mélyedésbe illesztem. A két végét húzogatni kezdem magam felé (mintha fűrészelnék). A cérna tökéletesen el fogja vágni a piskótát. :o)  Aztán a következő lapnál is bevágom körbe a piskótát, majd "elvágom" a cérnával.

A legfelső tortalapot megkenem olvasztott csokival (50 g csoki, 10 ml étolaj), és mielőtt megdermedne, felvágom annyi részre, ahány tortaszeletet szeretnék. (Érdemes kicsit távolabb húzogatni őket egymástól, különben összeragadnak). Ezt beteszem a hűtőbe.

 

3. lépés: a fenséges csokikrém

Ezt már a piskótasütés alatt el szoktam készíteni. Beleteszem egy kis lábosba a 4 dkg margarint, 50 ml tejszínt, 80 g étcsokit, és pár perc alatt felmelegítem, épp csak addig, amíg elolvad a csoki, 2 perc az egész. (Nem kell megijedni, ha soknak tűnik a margarin, mert nem sok, később össze fog állni) Ezt nem kell a hűtőbe tenni, mert kőkemény lesz, inkább csak hagyni kell kihűlni. Ha kész, belekeverünk habverővel 50 ml tejszínt, és így fincsi, nagyon lágy csokikrémet kapunk. Ezt máris rákenjük a legalsó tortalapra, rátesszük a középső lapot, és betesszük a hűtőbe (ahogy megdermed a krémben a csoki, úgy összeragasztja a lapokat). Én már ekkor tortatálra szoktam tenni.

 

4. lépés: tejszínes-epres réteg

Megtisztítunk 500 g epret. Egy részét félretesszük a díszítéshez (én általában pontosan kiszámolom, hány szem kell. Itt 16 szeletes a torta, amihez kell 16 vékony eperszelet + 8 epercsúcs a lábhoz + 8 epernegyed minden második lábhoz, és 4 epernegyed középre). A többi epret apró kockákra vágjuk.

Felverjük a tejszínhabot az édesítőszerrel (aki nem bízik magában, tehet bele habfixálót). Ekkor elővesszük a hűtőből a félig kész tortát, és rétegezni kezdünk: hab + eper + hab + eper + hab. Ha kész, a Habmestert is felverjük, és a nagyobbik részével bevonjuk a tortát. (Erre azért van szükség, mert ebből sokkal keményebb habot lehet verni, és ezzel tényleg tortaformát lehet adni a sok habos epernek. Jó tudni, hogy a tejszín és a Habmester kívül nehezen dolgozható össze, így aki szereti, használhatja csak az utóbbit. Én a tejszín ízét belül jobban szeretem.) Végül a maradék Habmesterből nyomjunk kis habrózsákat a tortaszeletek kijelölésére.

 

5. lépés: csokis legyező :-)

Kivesszük a hűtőből a torta tetejét. mindegyikre nyomunk habrózsát, és kissé ferdén belenyomjuk a 16 eperszeletet. Ezeket aztán féloldalasan ráültetjük a torta tetején levő rózsákra (vagyis a rózsák közé). Így lesz legyező formájú a teteje.

 

6. lépés díszítés habbal

Oldalról a legyezők széle és a torta találkozásához kis rózsákat nyomunk. Majd a tortatál és a torta találkozásához is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. lépés: díszítés eperrel

A torta lábához,  minden második szelethez nyomunk egy epercsúcsot, és minden másodikhoz egy negyed epret. Végül a maradék habot a torta közepére nyomjuk, és a maradék négy epernegyedet is rátesszük.

És íme, elkészült a nagy mű! :o) Persze érdemes 3-4 órára a hűtőbe tenni, hogy jól áthűljön az egész.


 

Összesen: 3765 kcal / 196,6 g CH

1 szelet: 235 kcal / 12,3 g CH

 

Ez a süti nemcsak szép, de nagyon finom is, és a sok tejszín miatt kevés benne a CH. És jól lehet vele lakni, mert én uzsonnára másfél szeletet is megehettem (az 20 g CH). Csináltam már úgy is, hogy több csokikrémmel és kevesebb tejszínhabbal, úgy is nagyon finom, csak akkor több benne a szénhidrát.

 

 

 
Torták
 
Sütemények
 
Aprósütemények
 
Sütés nélkül
 
Pohárkrémek
 
Fagylaltok
 
Sós sütemények
 
Italok
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?