Gyors bolognai pizza
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg fehér liszt (pl. tönkölybúza) (865 kcal / 169,5 g CH)
25 dkg teljes kiőrlésű liszt (875 kcal / 175 g CH)
1 tk só, 1 tk oregano, késhegynyi őrölt bors
1 cs porélesztő
1 kk cukor (40 kcal / 10 g CH)
320 ml langyos víz
2 ek olíva olaj (164 kcal)
Feltét:
50 dkg darált sertéshús (1431,5 kcal / 1,5 g CH)
2 ek olíva olaj (164 kcal)
2,5 dl víz
1 knorr bolognai alap (203 kcal / 35 g CH)
30 dkg paradicsom (66 kcal / 12 g CH)
200 g zsírszegény sajt (450 kcal / 3,2 g CH)
2 ek olíva olaj + 2 gerezd fokhagyma (164 kcal)
Elkészítés:
1. A tészta: a porélesztőt, cukrot, 2 ek olajat, 320 ml langyos vizet egy tálban összekeverjük, 5 percet állni hagyjuk. Közben egy másik tálba átszitáljuk a lisztet, beletesszük a fűszereket, végül ráöntjük az élesztős vizet. Az egészet a robotgép dagasztó spiráljával összekeverjük (nem kell szabályos cipónak lennie, inkább lágy, ragadós legyen). Végül meghintjük még egy kis liszttel, és letakarva langyos helyen 45 percig kelesztjük.
Közben:
2. A tepsi: 2 ek olívaolajat egy csészébe teszünk, kenőtollal kiolajazunk vele egy nagy gáztepsit, a maradék olajba fokhagymanyomóval 2 gerezd fokhagymát paszírozunk, és állni hagyjuk.
3. 2 ek olajon megpirítjuk a darált húst, ráöntjük a 2,5 dl vizet és a knorr alapot. Sűrű szószt kapunk.
4. Lereszeljük a sajtot, felkarikázzuk a paradicsomot.
5. A megkelt tésztát lisztes deszkán lazán tepsi méretűre nyújtjuk, és kibéleljük a tepsit (legyen körbe egy kis pereme). Megkenjük a széleket a fokhagymás olajjal (ide nem kerül a szószból, és így az olajtól nem szárad ki).
6. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a szószt, és kirakjuk a tetejét paradicsomszeletekkel. Most jöhet még rá némi fűszer (oregano, kakukkfű, bazsalikom... ki mit szeret), végül a reszelt sajt. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 percig sütjük.
Összesen: 4422,5 kcal / 406,2 g CH
1 adag: 442 kcal / 40,6 g CH
Ebből a mennyiségből egy nagy gáztepsi lesz, ami 10 adag pizzát jelent. Ez a variáció vastag tésztás, és nagyon laktat. Aki a vékony tésztás pizzát szereti, az fele adag tésztából készítse el!
|