Csokis-málnás trifle
Az angol trifle a pohárkrémek családjába tartozó, nagyon finom desszert. Különlegessége abban rejlik, hogy a rétegeket nem csak úgy összedobálják, hanem egyfajta kompozíciót építenek.
A legalsó réteg mindig valamilyen keksz- vagy piskótamorzsa, amelyet alkohollal locsolnak meg. Ezután gyümölcs következik, majd hozzá harmonizáló krém, végül némi hab, és az ízesítést tükröző dekoráció.
A látványnak pedig legalább annyi figyelmet szentelnek, mint a tartalomnak.
Nos, nekem nem volt túl sok hozzávalóm itthon, de azt tudtam, hogy a málna és a vanília nagyon harmonizál egymással, ahogy a csoki és a rum is. És mivel a málna és a csoki is jó párost alkotnak, így négyesben miért ne kerülhetnének össze?
Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás (136 kcal / 0,6 g CH)
1 tk (6 g) holland kakaópor (20 kcal)
2 ek (20 g) zabpehely (75 kcal / 13 g CH)
1 tk (10 g) teljes kiőrlésű liszt (35 kcal / 7 g CH)
késhegynyi szódabikarbóna, édesítőszer
Vaníliakrém:
300 g 10%-os tejföl (348 kcal / 9,9 g CH)
1 cs bourbon vaníliás cukor (39,4 kcal / 9,8 g CH)
édesítőszer
Málnazselé:
15 dkg málna (43,5 kcal / 8,1 g CH)
1 dl víz
édesítőszer, pár csepp vanília aroma
1 tk zselatinpor
Csokikrém:
1 dl Habmester/Hulala (276 kcal / 12 g CH)
30 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (167,4 kcal / 11,3 g CH)
10 ml olaj (82 kcal)
Egyéb:
20 dkg málna (58 kcal / 10,8 g CH)
30 g tortadara (139,8 kcal / 15,7 g CH)
2 dl habtejszín (524 kcal / 6,6 g CH)
rumaroma
Díszítés:
6 szem málna, tortadara, 6 db mentalevél
Elkészítés:
A szokott módon (mint a csokis-tejszínes epertortánál) piskótát keverek, és 10 percig sütöm-szárítom.
Közben a zselé hozzávalóit egy lábosba öntöm, és felmelegítem (ne forrjon!), majd kihűtöm.
A vaníliakrém hozzávalóit kézi habverővel összekeverem, hűtőbe teszem.
A csokoládékrémhez félig felverem a Habmestert. Azután a csokit olajjal megolvasztom, és lassan a habhoz öntve az egészet felverem.
Előveszek annyi szép poharat, ahányfelé osztani szeretném (én 6 db 3 dl-es poharat használtam)
Rétegezés:
1. A kakaós tésztát összetépkedem/morzsolom a pohár aljára, meglocsolom pár csepp rumaromával.
2. Ráöntöm a málnazselét (nem baj, ha még langyos, vagy nem sűrűsödött be)
3. Ráöntöm a vaníliakrémet. (Közben letörlöm belül a pohár falát, hogy ne csússzanak egymásba a rétegek)
4. A 20 dkg málnát (elosztva persze) óvatosan ráteszem a krémre (néhány belesüllyed majd). Figyeljünk arra, hogy inkább körbe, a pohár széléhez rendezzük.
5. Jöhet a csokikrém. Utána megint töröljük körbe a poharat belülről.
6. A tortadarát csak körbe, a pohár széléhez szórjuk.
7. A 2 dl habtejszínből édesítőszerrel habot verünk, és habzsákba téve előbb a pohár falához nyomunk belőle, végül a maradék habból habrózsát nyomunk középre.
8. Egy málnaszemmel, mentalevéllel, némi tortadarával díszítjük, és 1-2 óra alatt alaposan behűtjük.
Nem, a pohár nem ment össze a folyamat közben, csak kicsinyítenem kellett, mert a kép máshogy nem fért bele a keretbe.
Összesen: 1944 kcal /104,5 g CH (6 db 3 dl-es pohár)
1 pohár: 324 kcal / 17,5 g CH
Megjegyzés: szerintem 8 felé is érdemes elosztani a mennyiséget, mert egy ilyen pohár elég nagy. És legközelebb a csokikrém és a tejszínhab közé is málnát fogok szórni.
|